Siirry sisältöön
Semisti älykäs Khroma. Kuva: Khroma
Semisti älykäs Khroma. Kuva: Khroma.

AI. Aihe, joka tekisi useimmiten mieli sivuuttaa – sekä dystopiasäikkynä varhaisboomerina että työurastaan kynsin ja hampain kiinni pitävänä, helpommin ja helpommin korvattavissa olevana ammattilaisena. Vaihtoehtoja ei toki oikeasti ole, eli pää vain pois puskasta ja luotia puremaan.

AI ei onneksi tarkoita graafikolle ainoastaan työpaikkojen (ja saletisti myös naaraiden!) varastajaa tai töiden hoitamista nappia painamalla, vaan rutiinien nopeuttajaa ja tyhjän paperin taklaajaa. Esimerkki sellaisesta on vaikkapa Khroma, semisti älykäs väripaletintekijä.

Valintoja, valintoja. Kuva: Khroma
Valintoja, valintoja. Kuva: Khroma.

Väripalettien suunnittelu osana ilmeitä on toki yksi maistuva Maldon-suola graafikon ruoka-aineympyrässä, mutta sekin tökkii joskus. Joskus tuntuu siltä, että värit toistavat itseään ja käyttöön tulee aina poimittua niitä samoja komboja – joskus asiakas tyrmää palettiehdotuksen ja pää lyö tyhjää kun seuraavaa settiä pitäisi saada tarjoiltua. Joskus tuntuu siltä, että omalla artboardilla kaikki maailman väriyhdistelmät on niin nähty, vaikka Pinterestissä jonkun muun asettelemana ne freeseiltä tuntuisivatkin.

Silloin apuun voisi syöksyä vaikkapa Khroma. Erilaisia värigeneraattoreitahan verkosta löytyy vaikka kuinka, mutta Khroma lupaa tehdä homman käyttäjän näköisesti – AI:n avulla. Loputtoman pitkästä värilistauksesta valitaan ensin omaa silmää miellyttävät 50 yksilöä, joiden pohjalta Khroma oppii käyttäjän värimaun ja luo sen pohjalta loputtoman listan puhuttelevia yhdistelmiä.

Rummunpärinää... Kuva: Khroma
Rummunpärinää… Kuva: Khroma.

Ja kas, kyllähän se tuntuu toimivan. Osa yhdistelmistä ei toki puhuttele niin kuin toiset, mutta ne voikin merkata sivuutettaviksi ja samalla opettaa tekoälyä taas astetta fiksummaksi.

Lopputulokset. Kuva: Khroma
Lopputuloksia. Kuva: Khroma.

Khroma on ollut ulkona jo viisi vuotta, mutta kehittynyt ilmeisesti senkin aikana jonkin verran – ja tuntuu tässä kohtaa ihan näppärältä lisältä omaan työkalupakkiin. Lisää työtä helpottavia artsuintsuja voi penkoa vaikkapa osoitteessa theresanaiforthat.com.

Jyri

Graafinen suunnittelija, puolet Kildasta.
Aina inspiroi: geometria, tiikki, Hitchcock, vanhojen pokkarien haju, Frasier ja tyhjät jalkapallokentät.

Lue seuraavaksi

Kauneus löytyy kontrasteista. Kuva: Aki Ishibashi

Tänään inspiroi: Aki Ishibashin feministinen pastellianarkia

Rabbit Hole Display: A-I. Kuva: Hugmun

Tänään inspiroi: Rabbit Hole Display, käyttökelvottoman kaunis fontti

Herkullinen harrastekirjo. Kuva: Koto Studio

Tänään inspiroi: Obbyn iloisa alustailme

Leikkisyyttä. Kuva: Animography

Tänään inspiroi: liike

YEVU Hero kampanjan toppatakki

Tänään inspiroi: YEVUn villit printit

Astetta erityisempi RSVP. Kuva: Iris & Marie Letterpress

Tänään inspiroi: astetta ylevämmät paperihäät