Siirry sisältöön
Margo savuilla. Kuva: The New York Times.
Margo savuilla. Kuva: The New York Times.

Elämässä on aina tilaa levylle, joka on helppo laittaa soimaan koska tahansa ja jolla on aina yhtä positiivinen vaikutus mielenlaatuun. Laulaja-lauluntekijä Margo Guryan on julkaissut sellaisia kaksi – ensimmäisen vuonna 1968 ja toisen heti perään vuonna 2014.

The Beach Boysista oman inspiraationsa keränneen Guryanin Take A Picture -debyytti keräsi aikanaan hetken verran mairittelevia arvioita, mutta nousukiito lakkasi artistin vankkaan esiintymishaluttomuuteen. Markkinoimaton albumi painui unohduksiin. Vuosituhannen vaiheessa jo pidemmän työuran musiikinopettajana tehnyt Guryan löydettiin uudelleen – tai artistin itsensä mukaan nyt ensimmäistä kertaa. Japanista lähtenyt kulttisuosio johti hiljalleen uudelleenjulkaisuihin ja lopulta vuoden 27 Demos -kokoelman julkaisuun.

Guryanin lempeä ääni, pienimuotoiset ja tarttuvat sävelmät ja 60-lukua parhaimmillaan pulputteleva tuotanto ovat yhdessä täydellistä auringonpaistepopia, aina pienellä melankolisella alavireellä. Demokokoelmalla kappaleiden pieni hiomattomuus tekee niistä entistä miellyttävämpiä. Kuin kotonaan levyhyllyssä Wes Anderson -soundtrackien, Françoise Hardyn aikalaisjulkaisuiden ja Belle & Sebastian -diskografian välissä. Jälkimmäisestä irroitettu Gentle Waves tulee erityisen hanakasti mieleen.

Margo Guryan kuoli vuonna 2021. Levyt soivat lempeämpinä kuin koskaan.

Jyri

Graafinen suunnittelija, puolet Kildasta.
Aina inspiroi: geometria, tiikki, Hitchcock, vanhojen pokkarien haju, Frasier ja tyhjät jalkapallokentät.

Lue seuraavaksi

Hommat paketissa. Kuva: Dote Wellness

Tänään inspiroi: Doten elegantti minimalismi

Säläsaurus. Kuva: Jack Cunningham

Tänään inspiroi: alkuviikkojen taklaaminen

Kuvakaappaus musiikkivideosta kuva: Caribou

Tänään inspiroi: You Can Do It

Väri joka päivälle. Kuvakaappaus: birthday-color.cafein.jp

Tänään inspiroi: syntymäpäiväväri

Kahvikippis lempeille aamuille! Kuva: Mouni Feddag.

Tänään inspiroi: aamut?

img_0311.jpg

Tänään inspiroi: Junit-valaisinperheen lempeä leikkisyys