Siirry sisältöön
Molskis, sanoi atleetti. Kuva: Olympic Design.
Molskis, sanoi atleetti. Kuva: Olympic Design.

Vaikka välivuosi onkin juuri potkaistu käyntiin, niin puhutaanko vähän olympialaisista?

Olympialaiset ovat paitsi urheilun, myös graafisen suunnittelun juhlaa. Ylevä olympialippu, parhaimmillaan (ja pahimmillaan) ikoniset kisalogot, ikimuistoiset maskotit ja uniikit typografiat – loputtomia soita tai uskomattomia inspiraatioaarreaittoja, vähän vuodesta ja katsojasta riippuen.

Yksi näkyvimmistä elementeistä on tietysti urheilulajeja sanattomasti esittävät piktogrammiperheet. Tunnetuin, Tokion 1964 kisojen setti on minimalistisuudessaan selkeä vedenjakaja. Sen jälkeen irtiotot ovat jääneet pieneksi ja suunnittelu tuntuu jossain määrin kahlinneen itsensä yhteen ainoaan totuuteen kiinni. Kutkuttavampaa onkin vilkaista ajassa vielä vähän kauemmas.

Pariisin lajivalikoima. Kuva: Olympic Design.
Pariisin lajivalikoimaa. Kuva: Olympic Design.

Ennen vuotta -64 tehdyistä kokonaisuuksista omaan silmääni kiehtovin on Pariisin 1924 kisojen kokonaisuus. Tyylipuhtaiden piktogrammien sijaan niitä voisi kutsua ennemmin vain kuvituksiksi, vaikka tarkoitus onkin sama: kertoa yksiselitteisesti mistä urheilulajista on kysymys, riippumatta käyttäjän kielitaidosta tai muusta taustasta.

Kauniita kuin mitkä, eikä hahmotettavuuskaan ole huonoimmasta päästä.

Miekkailun mallia à la Pariisi 1924. Kuva: Olympic Design.
Miekkailun mallia à la Pariisi 1924. Kuva: Olympic Design.

Ensi vuonna kisaillaan samassa paikassa. Tulevien kisojen ilme on mitä on, eikä uusia piktogrammeja ole vielä tuotu julki, mutta spekulaatiot veisivät vaihteeksi vähän toisaalle kuin sata vuotta sitten. Visuaalisina elementteinä ihan kauniita, mutta alkuperäinen funktio on iteraatioissa päässyt karisemaan pois. Quel dommage!

Vuoden 2024 tyyliä? Kuva: Reddit.
Vuoden 2024 tyyliä? Kuva: Reddit.

Menneiden kisojen graafista suunnittelua voi pläräillä osoitteessa theolympicdesign.com.

Jyri

Graafinen suunnittelija, puolet Kildasta.
Aina inspiroi: geometria, tiikki, Hitchcock, vanhojen pokkarien haju, Frasier ja tyhjät jalkapallokentät.

Lue seuraavaksi

Poika ja pallo. Kuva: Playtime.

Tänään inspiroi: Le Ballon Rouge

Sähkönsininen valkoisella ei mene ikinä pieleen. Kuva: Sebastian Curi

Tänään inspiroi: Sebastian Curin käsityöt

2023

Tänään inspiroi: 2023

Peel Dream Magazine: Pad

Tänään inspiroi: Peel Dream Magazine – Pad

Kassi™-kirjasinperhe

Tänään inspiroi: Kassi™

Yrjönkadun uimahalli Helsingin kaupunki

Tänään inspiroi: Yrjönkadun uimahalli